Back-up en herstel
Sla de configuratie van de controller op in een bestand en laad een opgeslagen configuratie weer op de controller.
→ Overzicht
Een back-up is een bestand met de configuratie van de controller. Houd van elke locatie een actuele back-up bij: u hebt die nodig om een mislukte wijziging ongedaan te maken, na een fabrieksreset, of om snel een vervangende controller in te stellen.
- Backup downloadt de configuratie als bestand naar uw computer.
- Restore uploadt zo'n bestand en vervangt de configuratie op de controller daardoor.
Maak een back-up na de inbedrijfstelling, na elke grotere wijziging en altijd vóór een update, een herstel of een fabrieksreset.
1 Een back-up downloaden
reduxi-<Unit ID>-<date-time>.config, bijvoorbeeld reduxi-SIMUCDEVDOCS0001-2026-11-03-09-30-00.config.| Element | Wat het doet |
|---|---|
| Download configuration | Maakt de back-up op de controller en downloadt die. De datum en tijd in de bestandsnaam zijn de tijd van de controller op het moment dat de back-up werd gemaakt. De download wordt vastgelegd in het Audit log. |
Het bestand kan de instellingen van het netwerk (inclusief Wi-Fi- en mobiele wachtwoorden), de cloudverbinding, MQTT en Open VPN bevatten. Behandel het als een wachtwoord: verstuur het niet per e-mail naar derden en bewaar het niet in een gedeelde map.
2 Een back-up herstellen
Herstellen vervangt alle gegevens en instellingen op de controller door de inhoud van de back-up. De huidige configuratie kan niet worden teruggehaald, tenzij u er een back-up van hebt. Tijdens het herstel stuurt de controller geen apparaten meer aan en vallen alle verbindingen weg.
.config.| Element | Wat het doet | Standaard |
|---|---|---|
| Upload file | Het back-upbestand dat moet worden hersteld. Verplicht; zonder bestand toont de pagina "Please, select file". | — |
| Cloud connection | Aangevinkt: de instellingen van de cloudverbinding worden uit de back-up overgenomen. | niet aangevinkt |
| Mqtt connection | Aangevinkt: de instellingen van de MQTT v3-connector worden uit de back-up overgenomen. | niet aangevinkt |
| Network | Aangevinkt: de netwerkinstellingen (Ethernet, Wi-Fi, mobiel, DNS, proxy, redundantie) worden uit de back-up overgenomen. | niet aangevinkt |
| Open VPN | Aangevinkt: de Open VPN-configuratie wordt uit de back-up overgenomen. | niet aangevinkt |
| All data and settings will be deleted and cannot be restored! | Bevestiging. Restore werkt alleen wanneer dit is aangevinkt. | niet aangevinkt |
| Herstellen | Uploadt het bestand en start, na een laatste Yes, het herstel. Het herstel en de gekozen opties worden vastgelegd in het Audit log. | — |
- Network herstelt de IP-adressen uit de back-up. Als de back-up afkomstig is van een andere locatie of een ouder adresplan, kan de controller een adres krijgen dat u niet kunt bereiken. Vink Network alleen aan wanneer u herstelt op dezelfde locatie en hetzelfde netwerk.
- Open VPN herstelt de VPN-identiteit uit de back-up. Als u de VPN-configuratie van een andere controller herstelt, gebruiken beide controllers dezelfde VPN-identiteit en mislukt de toegang op afstand tot een of beide controllers.
- Als u op afstand werkt, vink Network of Open VPN dan alleen aan als u zeker bent van uw zaak.
Een back-up die met nieuwere controllersoftware is gemaakt dan de geïnstalleerde, kan niet worden hersteld; er verschijnt een melding Error en er wordt niets gewijzigd. Werk de controller eerst bij naar dezelfde of een nieuwere versie (Settings → System → Update) en herstel daarna.
3 Na het herstel
- U kunt weer inloggen (gebruikers en wachtwoorden kunnen zijn gewijzigd naar die van de back-up).
- De pictogrammen in de koptekst tonen dat netwerk en cloud zijn verbonden.
- Apparaten en strategieën zijn aanwezig en draaien: controleer Home en Health check.
- Settings → Network en Open VPN tonen de verwachte instellingen.
- Er is een nieuwe back-up opgeslagen als de herstelde configuratie daarna is gewijzigd.